Kabalisti i racionalisti

• Izdavač: Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj
  • Godina: 2016.
  • ISBN: 978-953-7926-06-9

Julija Koš, Kabalisti i racionalisti, Židovska vjerska zajednica BetIsrael u Hrvatskoj 2016.

Autorica Julija Koš hrvatskoj je čitateljskoj javnosti, osobito onoj koju zanimaju teme iz židovstva, poznata po mnogim stručnim, književno-publicističkim i leksikografskim radovima i prilozima s područja religije, kulture, književnosti i povijesti. I ova knjiga eseja –pri čemu esej valja poimati u značenju ogleda, razmatranja – neodoljivo izazovna naslova Kabalisti i racionalisti: povijest židovskoga naroda od njegovih početaka do osnutka moderne židovske države, pisana je autoričinim prepoznatljivim jasnim i pitkim, za čitatelja uvijek poticajnim književnim stilom, uz iscrpnost podastrtu na zanimljiv način. Pronalazeći obilje podataka i spoznaja o manje istaknutim i nedovoljno istraženim dijelovima biografija znamenitih, ali i manje poznatih povijesnih osoba, autorica metodološki dosljedno vodi čitatelja kroz historiografsko-geografske okolnosti židovskoga trajanja tijekom 3000 godina, od biblijskih početaka do proglašenja moderne Države Izrael. Ulazeći u razinu dublju od samih biografskih činjenica, analizira opisane osobe u svjetlu njihova doba. Čitatelju uz svako obrađeno razdoblje pruža i kratak uvod u povijesne okolnosti u kojima su prikazane osobe živjele i djelovale. Obiljem manje poznatih podataka, kao i bogatim jezikom, ova knjiga neće razočarati ni zahtjevne čitatelje.

Tvrtko Klarić

Više u ovoj kategoriji: « Žena sufi Peto evanđelje »