Put u Jeruzalem

• Izdavač: Hrvatsko-izraelsko društvo i Kulturno informativni centar
  • Godina: 1998.

Spomenka Podboj: Put u Jeruzalem

Putopis napisan na temelju putovanja autorice u Svetu zemlju 1989. godine. Na jednostavan i pristupačan način, ispreplićući opisivanje pojedinih lokaliteta s lirskim odlomcina te biblijskim citatima i reminiscencijama, autorica nam podastire brojne podatke za eventualne posjetitelje Izraela. Prenosi nam i bogati osobni doživljaj Galileje, a posebno Svetoga grada (Jeruzalema), koji za nju predstavlja izvor i utjelovljenje ideje mira i tolerancije. Knjiga je popraćena fotografijama pojedinih znamenitosti i zanimljivosti.

Iz predgovora, Irena Petričević:

"...Jedno od pitanja koje postavlja autorica je: Je li moguće realno sagledati grad koji je Svetim gradom za pripadnike triju velikih monoteističkih religija: Židove, kršćane i muslimane ili ga se, barem dijelom, može pokušati sagledati samo "trećim" tj. duhovnim okom? Po riječima Spomenke Podboj, teško je u gradu bremenita trajanja odbaciti misli na prošlost kada je se susreće na svakom koraku. Tako, primjerice, do stare jeruzalemske jezgre vodi osam ulaza. Kroz jedna od tih vrata, ona Zlatna, i Isus je ušao u Jeruzalem na Cvjetnu nedjelju, a u Kuli Sionskoj ili Kuli Davidovoj simbolično se nalaze i ostaci židovskoga kralja i pjesnika Davida. Unutar jeruzalemskih zidina nalazi se i Zid plača, a na mjestu Hrama danas je velika Omarova džamija. Ali Jeruzalem nije samo grad bogate prošlosti već živi punim životom modernoga grada kojemu, budući da je grad mira, treba zaželjeti mirnu budućnost u kojoj će Sveti grad trajati svoje neponovljivo postojanje..."