Hrvatsko-židovske teme

• Autor: Đuro Vidmarović
  • Izdavač: Spiritus movens d.o.o.
  • Godina: 2011.
  • ISBN: 978-953-7553-21-0

Đuro Vidmarović: Hrvatsko-židovske teme

Svjestan povijesnog nasljeđa i svih dvojbi s osjećajem simpatija za izraelski narod, a koji je nakon dva tisućljeća rasuća uspio obnoviti svoju Državu i postati važan čimbenik u kreiranju svjetske politike Đuro Vidmarović (Piljenice 1947., školovan u Kutini, Zagrebu i Ljubljani), proučavatelj baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama, odlučio je proučiti i povijest cionističkog pokreta. Posebno zanimanje pokazuje za ulogu književnosti u stvaranju nezavisne države Izrael s aspekta hrvatsko-židovskih odnosa. Tekstove na tu temu objavio je samostalno ili kao suautor u mnogim knjigama posebno u hrvatskoj periodici: Hrvatska revija, Most plus – bilten udruženja useljenika bivše Jugoslavije u Izraelu, Novi Omanut i drugi časopisi. Knjiga Hrvatsko-židovske teme donosi i druge neobjavljene priloge. Pristupačna, većim dijelom esejističkom formom donosi 14 poglavlja na 336 stranica sa 348 bilježaka. Prati je više od sto pedeset slikovnih priloga (fotografija, zemljovida, preslika i dr.) i na koncu – Kazalo imena. Uz istraživačko oblikovanje sadržaja zasigurno je u aktualnom pristupu od koristi i značajno autorovo političko i kulturno djelovanje: zastupnik u dva mandata Sabora RH, veleposlanik u Ukrajini, član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog diplomatskog kluba, Upravnog odbora Matice hrvatske, Društva za ukrajinsku kulturu.

Dragutin Pasarić, urednik