Leksikon biblijskih muškaraca

  • Autor: Slavica Dodig
  • Izdavač: Medicinska naklada
  • Godina: 2017.
  • ISBN: 978-953-176-795-8

Slavica Dodig: Leksikon biblijskih muškaraca

Iz recenzija:

Nakon vrlo dobro primljenih knjiga Leksikona biblijskih žena i Biblijske medicine Slavica Dodig sačinila je i Leksikon biblijskih muškaraca, očito želeći zaokružiti već započet posao oko leksikona biblijskih imena. Ovaj leksikon donosi popis od 3379 muškaraca s vlastitim imenom i niz muškaraca bez vlastita imena. Svima kojima još uvijek nešto znači stara latinska nomen est omen ova knjiga bit će neka vrsta vade mecum literature. I samo letimična šetnja Leksikonom ostavit će nas zadivljene preglednošću, konciznošću i preciznošću autoričina posla.

Siguran sam da će čitatelj ostati zadivljen i obogaćen, a Leksikon će svakako poželjeti imati u svojoj osobnoj biblioteci. Leksikon koji će zadovoljiti s jedne strane znatiželju brojnih čitatelja Biblije, a s druge će strane biti od velike koristi i stručnjacima, teolozima pa i bibličarima, studentima teologije kao i etnolozima, arheolozima, antropolozima, jezikoslovcima i drugim znanstvenicima jer, ovakav kakav je, Leksikon pruža veliko bogatstvo, daje snažne poticaje, pojašnjuje i poučava o mnogo toga što možda ni mnogi od "profesionalnih" tumača Biblije nisu znali. Osim što ćemo sa zanimanjem, kad god nam to ustreba, sada na jednome mjestu moći pročitati najkraće karakteristike i značenje pojedinog muškog biblijskog imena, autorica će nas uputiti i gdje ćemo to ime naći u Bibliji. K tome se potrudila da nam dade što je moguće više opisa, zanimanja, karakteristika i značenje pojedinog muškog biblijskog imena kako bi, makar najkraće, tome imenu odredila biblijsku i spasenjsku važnost, njegovo religiozno, društveno, statusno ili rodovsko određenje. Za knjigom će sigurno s korišću, osim već spomenutih, posezati brojni pastoralci, članovi biblijskih i liturgijskih grupa, ali i etnolozi, filolozi, filozofi, kršćani i židovi, možda i muslimani... Svima će, naime, ovaj Leksikon biti od velike koristi. A to je za jednu autoricu, koja nas je već obogatila svojim predanim radom na pronicanju biblijskih poruka i važnosti, zaista mnogo.

Don. Anton Šuljić

Vrijednost je knjige sadržana u činjenici da na hrvatskom jeziku ne postoji knjiga ovakva sadržaja. Na mrežnim stranicama može se pronaći popis i kratak opis biblijskih muškaraca. Međutim, u odnosu na te mrežne podatke Leksikon biblijskih muškaraca daleko je opširniji, obogaćen brojnim podatcima, detaljnijim opisom života značajnijih muških likova, popisom muškaraca bez vlastita imena te popisom mjesta u Bibliji na kojima se pojedini likovi opisuju. Slobodno se može reći da ova knjiga predstavlja izvorno, cjelovito autorsko djelo.

Domaćoj literaturi nedostaje upravo takva knjiga, koju će svaka knjižnica, kako javna tako i ona privatna, svakako poželjeti imati na svojoj polici. Uvjerena sam da će ovaj Leksikon naći put do brojnih čitatelja i biti vrlo koristan izvor za nova stručna i znanstvena proučavanja muškaraca u Bibliji.

prof.dr.sc. Ivana Čepelak

Log in