Otvorenje izložbe Peruška Bogdanića i predavanje dr. sc. Dragice Hammer-Tomić "Meštrovićev gnosticizam ili metafora orla"

Dragi članovi i prijatelji Hrvatsko-izraelskog društva!

Srdačno Vas pozivamo u Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26,
u srijedu 14. lipnja 2017. u 19 sati

na otvorenje izložbe Peruško BOGDANIĆ: SLIKOCRTEŽI IZ CIKLUSA „PRIJE I POSLIJE“, izložbu će otvoriti likovni kritičar Milan Bešlić
i predavanje dr. sc. Dragica HAMMER-TOMIĆ: MEŠTROVIĆEV GNOSTICIZAM ILI METAFORA ORLA.

Radujemo se Vašem dolasku!
Šalom!

Predsjednik Milan Bešlić

pozivnica HID izlozba BOGDANIC predavanje HAMMER TOMIC

ZAPIS UZ BOGDANIĆEV CIKLUS SLIKOCRTEŽA „PRIJE I POSLIJE”

Već je u više navrata isticano da je Peruško Bogdanić kipar mediteranskoga ishodišta koji koncipira forme na tom bogatu naslijeđu neprolaznih kulturnih vrijednosti, i, isto tako, na postmodernističkom iskustvu kakvo prepoznajemo na likovnoj sceni u aktualnoj produkciji u različitim medijima; onim tradicijskim: kiparstvu, slici, crtežu…kao i onim proizašlim iz suvremene prakse: performansima, instalacijama, video-artu…i dr… Ovdje navodimo multimedijalni kontekst kao stvaralački prostor unutar kojega je Bogdanić formirao svoju autorsku poziciju kako bismo naglasili da je baštinik tradicijskih medija, dakako, primarno kiparskog, kao i crteža. U oba medija izgrađivao je autorsku individualnost akceptiranu od kritike po prepoznatljivim likovnim značajkama u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti gdje je njegov kiparski opus nezaobilazna činjenica u svakoj valorizaciji. Ovim recentnim izborom iz Bogdanićeva crtačkoga opusa nastojimo ukazati na činjenicu da se kontinuirano izražava i u tom mediju produbljujući svoj likovni izraz novim vrijednostima. Naime, u crtežima većih dimenzija (70x100 cm) nastalih početkom ovoga stoljeća (2001.) Bogdanić problematizira formu ruke u suptilnim crtačkim varijacijama u kojima čitamo čvrstu organičku strukturu crteža. U seriji crteža prevagu ne odnosi kiparska komponenta već je primjetna njegova primarno crtačka odrednica u kojoj motiv ruke naglašenom linijom definira u formu velike simboličke izražajnosti i tek asocijativno tangira ishodišno značenje. Mogli bismo, dakle, kazati da u ciklusu naslovljenim „Prije i poslije” Peruško Bogdanić ne otvara prostor narativnom već podsvjesnom i iracionalnom oblikujući linijom i bojom čvrste strukture koje emaniraju značenjskim vrijednostima: rukom pravde, moći i snage, zaštite i sigurnosti, milosti i duha… i, nadasve, likovnim nabojima crteža i brojnim semantičkim konotacijama.

Milan Bešlić

PERUŠKO BOGDANIĆ rođen je 24. X. 1949. u Starom Gradu na otoku Hvaru. Od 1955. živi u Zagrebu gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti 1976. godine diplomirao u kiparskoj klasi prof. Vjekoslava Rukljača. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji na Bankete u Hvaru 1976. godine s Kuzmom Kovačićem i Igorom Rončevićem s kojima je i osnovao tu galeriju. Od tada kontinuirano sudjeluje samostalnim i skupnim izložbama na likovnoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je u radu brojnih kiparskih simpozija: 1986. bio je gost umjetnik na Art Department University of Minnessota, SAD. Akademsku godini 2005./2006. proveo je na studijskoj godini u SAD. Djela mu se nalaze u muzejima, galerijama i javnim prostorima u Sisku, Zagrebu, Labinu, Bolu, Poreču… i drugdje. Od 1986. do 2000. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. mentor je i umjetnički voditelj Međunarodne studenske kiparske škole u Vrsaru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu bio je dekan od 2012. do 2014. godine gdje ima status redovitog profesora u trajnom zvanju. Dobitnik je brojnih priznanja, nagrada i odličja među kojima izdvajamo: 1994. Spomenica Domovinskog rata 1990.-1992., 1997. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2017. primio je Godišnju nagradu „Vladimir Nazor”. Živi i radi u Zagrebu.

Dragica Hammer TomicDRAGICA HAMMER-TOMIĆ rođena 11. siječnja 1956. godine u Drnišu i tu završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala 1979. i stekla zvanje profesora filozofije i sociologije. U radnom vijeku bila gimnazijski predavač sociologije i filozofije, a zatim u sastavu Ministarstva obrane RH radila na mjestu savjetnice za poslove skrbi stradalnika Domovinskog rata. Nakon umirovljenja 2003. godine angažirana na projektu reintegracije izdvojenog vojnog osoblja CARDS  2001,  a potom kao savjetnica Međunarodne organizacije za migracije iz Geneve. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine upisala Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture. Knjigu Jugoslavenstvo Ivana Meštrovića objavila 2011. godine. Doktorski rad Meštrovićeva skulptura biblijsko religiozne tematike obranila 2014. koji je sljedeće godine objavljen u knjizi pod naslovom Sveto i tragično u kiparstvu Ivana Meštrovića.

• Datum: Srijeda, 14 Lipanj 2017