Predstavljanje knjige Slavice Dodig Leksikon biblijskih muškaraca

Iz recenzija

Leksikon biblijskih muškaraca donosi popis od 3379 muškaraca s vlastitim imenom i niz muškaraca bez vlastita imena. Autorica smatra važnim i nužnim donijeti kontekst nastanka biblijskoga teksta, budući da bez toga konteksta svako tumačenje može zalutati u proizvoljnost i poći u posve krivom pravcu. Tako ona piše o povijesnome okviru biblijskih vremena, navodi značenje i važnost arheoloških istraživana biblijskih lokaliteta i poučava nas o važnosti davanja imena. Silno velik trud morala je uložiti u rodoslovlja praotaca (patrijarha). Pozabavila se glavarima dvanaest izraelskih plemena, zatim sucima, kraljevima, vojnicima i vojskovođama, prorocima (velikima i malima, onima koji su pisali i onima koji su samo govorili), kao i starozavjetnim svećenicima, odnosno velikim svećenicima i njihovom genealogijom, tako i apostolima i novozavjetnim imenima. Zanimljiv i koristan bit će i pogled u poglavlje s poredanim zanimanjem biblijskih muškaraca (više od 240 zanimanja) i navedenim mjestima gdje se koje zanimanje u Bibliji može naći, kao i ono s važnim porukama biblijskih muškaraca od Adama do Isusa.

Leksikon će zadovoljiti s jedne strane znatiželju brojnih čitatelja Biblije, a s druge će strane biti od velike koristi i stručnjacima, teolozima pa i bibličarima, studentima teologije kao i etnolozima, arheolozima, antropolozima, jezikoslovcima i drugim znanstvenicima jer, ovakav kakav je, Leksikon pruža veliko bogatstvo, daje snažne poticaje, pojašnjuje i poučava o mnogo toga što možda ni mnogi od "profesionalnih" tumača Biblije nisu znali. Za knjigom će sigurno s korišću, osim već spomenutih, posezati brojni pastoralci, članovi biblijskih i liturgijskih grupa, ali i etnolozi, filolozi, kršćani i židovi, možda i muslimani... Svima će, naime, ovaj Leksikon biti od velike koristi.

Iz recenzije don. Antona Šuljića