Subotom u Glazbenom

Hrvatski glazbeni zavod

• Mjesto održavanja: Velika dvorana HGZ-a, Zagreb

Čast nam je pozvati Vas na predavanje iz ciklusa

Subotom u Glazbenom

u Velikoj dvorani HGZ-a,

u subotu, 3. prosinca 2016. u 11 sati

Tamara Jurkić Sviben

GLAZBENICI ŽIDOVSKOGA PODRIJETLA U SJEVERNOJ HRVATSKOJ: IZMEĐU TRADICIJE I ASIMILACIJE

Sudjeluje: Sofija Cingula, mezzosopran

Glazbenici židovskoga podrijetla u sjevernoj Hrvatskoj čine sastavni dio hrvatske glazbene kulture 19. i prve polovice 20. st., a djelovali su na dvije razine: brinući se za očuvanje vlastite tradicije u okviru židovskih društava i hramova i izgrađujući svojim skladbama i aktvnostima hrvatski glazbeni život. Ostavili su stoga vrijedan i zanimljiv trag u hrvatskoj kulturi na području skladateljstva, izvodilaštva i znanosti o glazbi. Mjesto i duhovna borba židovskih glazbenika između tradicije i asimilacije najjasnije se očituje u stvaralaštvu skladatelja Žige Hirschlera (1894–1941), Rikarda Schwarza (1897‒1941/42?) i Arona Marka Rothmüllera (1904–1993) od kojih je svaki svojim radom i djelima povezao židovsku tradiciju s tradicijom europskog društva čijim su se sastavnim dijelom osjećali. Predavanje prate izvedbe njihovih djela, a interpreti su Sofija Cingula, mezzosopran i Tamara Jurkić Sviben, glasovir. Ulaz slobodan

• Datum: Subota, 03 Prosinac 2016
  • Govornici: Tamara Jurkić Sviben