In memoriam Mišo Montiljo (1928.-2006.)

In memoriam Mišo Montiljo (1928.-2006.)

 • Datum:
 • Mjesto održavanja: Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26, Zagreb

Dragi članovi i prijatelji Hrvatsko-izraelskog društva!

Srdačno Vas pozivamo u Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26,

u srijedu 25. siječnja 2017. u 19:00 sati na program IN MEMORIAM MIŠO MONTILJO (1928.-2006.)

TRIO SOLENZA u sastavu Arijana GIGLIANI PHILIPP, sopran, Bruno PHILIPP, klarinet i Ivan BATOŠ, klavir, izvest će program skladbi iz židovske glazbene baštine.

O životu i djelu osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Društva Mihaela Miše Montilja govorit će dr. sc. Kotel DA-DON, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj.

Radujemo se Vašem dolasku! Šalom!

Predsjednik
Milan Bešlić

KONCERT

TRIO SOLENZA

Arijana Gigliani Philipp, sopran
Bruno Philipp, klarinet
Ivan Batoš, klavir

 • J. W. Kalliwoda: Heimatlied (Pjesma domovini) za glas, klarinet i klavir
 • E. Cossetto: Durme, durme za sopran i klavir
 • B. Kovács: Sholemalekhem, Rov Feidman! za klarinet i klavir
 • F. Busoni: Dvije hebrejske pjesme op.11 za sopran i klavir
 • G. Feidman: Tri hasidske melodije za klarinet i klavir
 • trad. klezmer: Azoytantzmenin Odessa za klarinet i klavir
 • L. Spohr: Iz ciklusa 6 njemačkih pjesama za glas, klarinet i klavir
  Seistillmein Herz
 • O. Jelaska: Cvijet šaronski za glas, klarinet i klavir

trajanje programa: 45 minuta

TRIO SOLENZA na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluje od 2006. godine. Uz probrani izbor skladbi originalno pisanih za ovaj netipičan komorni sastav, trio Solenza nerijetko poseže i za obradama popularnih djela velikih majstora. U novije vrijeme repertoar ansambla obogaćen je djelima hrvatskih skladatelja Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske i drugih, a naručene su i praizvedbe djela skladatelja mlađe generacije. Prvi nosač zvuka trija SolenzaŽidovska glazbena ostavština u zvuku i riječi realiziran je u izdanju Croatia recordsa 2013. godine. Od siječnja 2015. godine trio djeluje u sastavu Arijana Gigliani Philipp (sopran), Bruno Philipp (klarinet) i Ivan Batoš (klavir). Nosač zvuka Mozaik hrvatskih skladatelja trio Solenza snimio je krajem 2016. u izdanju Croatia records uz potporu Minstarstva kulture RH.

ARIJANA GIGLIANI PHILIPP rođena je u Sarajevu (1979.) gdje je završila nižu i srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji diplomirala je solo-pjevanje u klasi Lidije Horvat – Dunjko. Po završetku studija usavršava se kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Redovito održava recitale u Hrvatskoj i inozemstvu kroz dugogodišnju suradnju s pijanistima Anom Anconelli, Mariom Čoporom i Ivanom Batošem. Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a , Komornim orkestrom 2007 i dr. Snimala je za arhiv HRT-a. Debitirala je u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski u ulozi Jelene u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, te je s istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ostvarila je nastupe u operama G. VerdijaMacbethu ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija Il Barbiere di Seviglia. U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. BelliniNorma (Adalgisa), G. Verdi Nabucco (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja s ansamblom HNK Osijek. Surađivala je kao solistica s dirigentima Vjekoslavom Šutejom, Nikšom Barezom, Juliom Marićem, Nadom Matošević, Dariom Vučićem, Filipom Pavišićem, Mladenom Tutavcem, Ognjenom Bomoštarom, Tomislavom Fačinijem i dr. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja Lazar Jovanović u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom (Crna Gora). Svoje bogato pedagoško iskustvo prenijela je na mnoge mlade pjevače s kojima je ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada iz solo pjevanja i komorne glazbe. Profesorica je solo pjevanja na glazbenim školama Zlatka Balokovića i Bonar u Zagrebu.

BRUNO PHILIPP (Zagreb, 1978.) je prema sudu glazbene kritike jedan od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja na Konzervatoriju u Parizu te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista. U svojoj karijeri bilježi solističke nastupe s uglednim ansamblima kao što su Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl Lado, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, CamerataCantilly, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin i dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na Prvom hrvatskom natjecanju mladih umjetnika B. Papandopulo 2012. te osvojeno 2. mjesto na Međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Godine 2009. položio je audiciju za mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a u čijem angažmanu ostaje dva mjeseca. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite glazbene žanrove i stilska razdoblja, a na njegovim se solističkim nastupima često nalaze praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska, V.A.Jockin, T.I.Borić. L.Lin-Ni. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi Croatia records promovirao je nosač zvuka Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi. Snimio je za izdavačku kuću Aquariusrecords nosač zvuka Glazbena etno kutijica u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u Zborniku radova sa simpozija u Puli i Osijeku 2013. i 2014.godine. Od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija Glazbena kutijica. Pozivan je u rad žirija na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesor je u zvanju mentora klarineta na glazbenim školama Blagoja Berse i Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

IVAN BATOŠ (Split, 1979.) prvu poduku iz klavira dobio je od časne sestre Pavle Negovec u Samostanu sestara dominikanki u rodnom gradu, na čiju preporuku upisuje glazbenu školu u klasi prof. Ivane Oreb. Tijekom školovanja dobio je nekoliko prvih nagrada na hrvatskim državnim natjecanjima. Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice 2002. godine. Titulu magistra umjetnosti stekao je 2009. g. pod mentorstvom prof. Lovre Pogorelića. Usavršavao se na seminarima pijanista i pedagoga Anatolija Katza, Viktora Meržanova (Dubrovnik 1998.), Davida Livelya (BadenbeiWien 2001.), ArbaValdme (Köln 2002.), te na Warsaw Piano Workshop 2003. godine. Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetničkog suradnika na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, zatim Godišnje nagrade Društva sveučilišnih profesora i znanstvenika u Zagrebu za područje glazbene umjetnosti za ak.god. 2002./2003., kao i nagrade Judita za najuspješniji glazbeni program 52. Splitskog ljeta 2006. g., te nagrade TEMSIG za najboljeg komornog suradnika na Slovenskom državnom natjecanju 2013. godine. Tijekom čitavog obrazovanja iskazivao je veliki interes za komorno muziciranje. S jednakim ponosom ističe nastupe s velikim umjetnicima koji su gostovali u Hrvatskoj izabravši ga za komornog suradnika, kao i sa svojim studentima s kojima nastavlja profesionalnu suradnju i nakon završetka formalnog obrazovanja, pomažući pritom njihovo umjetničko profiliranje u značajne faktore glazbenog života Hrvatske. Kroz suradnju sa saksofonistima istražuje nove izvedbene mogućnosti komornih i klavirskih partitura, obrađujući skladbe za trio GIG i Kvartet Papandopulo. Od 2003. godine radi kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za duhačke instrumente Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2010. godine i kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Sarajevu. U ožujku 2015. g. izabran je u zvanje višeg umjetničkog suradnika Muzičke akademije u Zagrebu, a iste je godine započeo suradnju s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu. Na međunarodnom natjecanju Woodwindandbrass u Varaždinu angažiran je kao službeni umjetnički suradnik.

Više informacija

 • Satnica: 19,00 sati
 • Datum: Srijeda, 25 Siječanj 2017
 • Govornici: O životu i djelu osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Društva Mihaela Miše Montilja govorit će dr. sc. Kotel DA-DON, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj
 • Mjesto održavanja: Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26, Zagreb

Programi koje organizira Hrvatsko-izraelsko društvo sufinancirani su sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova RHMinistarstva kulture RH i Grada Zagreba.

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH  Ministarstvo kulture RH  Grad Zagreb

Log in