Promocija knjige Slavice Dodig Biblijska medicina

Promocija knjige Slavice Dodig Biblijska medicina

  • Datum:
  • Mjesto održavanja: Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26, Zagreb

U srijedu 12. travnja 2017. u 19:00 sati održano je predstavljanje knjige

BIBLIJSKA MEDICINA autorice prof. dr. sc. SLAVICE DODIG,

u izdanju Medicinske naklade, Zagreb 2016.

Iz Uvoda:

Biblija je Božje pismo ljudima. Napisana je tako da bi je budući naraštaji svih vremena i svih društvenih slojeva mogli razumjeti i o njoj razmišljati. Vjernici, bilo židovi, bilo kršćani, čitaju je upravo tako kao Božju Riječ - kao svetu knjigu.

Biblijska medicina proučava tekstove u Bibliji koji se bave zdravljem, bolestima i liječenjem bolesti, te o umiranju. U Bibliji nema sustavnog nauka o zdravlju, bolesti, liječenju i smrti. O biološkim značenjima zdravlja, bolesti i smrti Biblija govori u okvirima znanja koja su imali ljudi vremenâ u kojima je Biblija nastajala. Ne može se ni očekivati da Biblija definira te biološke pojmove onako kako ih definira suvremena znanost. Namjera je bila u ovoj knjizi analizirati kako Biblija progovara o zdravlju, bolesti i smrti i u biološkom i još važnije - u teološkom smislu. (prof. dr. sc. Slavica Dodig)

Iz recenzije:

Pred našim će očima prodefilirati bolesnici imenom i prezimenom, njihove bolesti i, boli, patnje, strahovi i nade kao i vjera - kao uvjet spasenja - te ćemo u brojnim svetopisamskim citatima doznati što je to i kako je to vjerovao, što je mislio i čemu se nadao biblijski čovjek, što je bila Božja poruka i osobito, što je bila i kakva je bila Isusova uloga u svemu tome.

Ova knjiga može i treba biti inspirativna za daljnja produbljivanja i proširivanja ove prevažne teme koja se tiče jednako vjernika i antropologa, medicinara i humanista, povjesničara umjetnosti i duhovnika. Svi će u ovoj knjizi naći ono nešto za sebe, za popunjavanje rupa u znanju - ako su samo iskreni prema sebi - koje valja stalno ispunjavati novim i novim znanjima.

Na koncu, što zaključiti o ovoj knjizi? Ona je važna i nužna, dobrodošla je i nasušno potrebna kako bi popunila onu prazninu koja o ovoj problematici i na našem jeziku postoji i zjapi. Štoviše, knjiga će biti važno polazište svima koji će se ovom temom baviti u budućnosti. A morat će, jer je ona zapostavljena i, na svoj način, nedovoljno vrednovana pa i neistražena. (Don Anton Šuljić, katolički teolog, publicist i pjesnik)

Životopis autorice

Dodig SlavicaSlavica Dodig, rođena je u Osijeku. Kao specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine bila je do umirovljenja šef Odjela za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat znanosti i znanstveno-nastavno zvanje naslovne izvanredne profesorice te bila voditeljica kolegija u diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi. Studirala je na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autorica je ili koautorica pet sveučilišnih udžbenika, više od stotinu znanstvenih i stručnih radova iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine, dječje alergologije i pulmologije.

Autorica je dviju knjiga s biblijskom tematikom, Leksikona biblijskih žena i Biblijske medicine, te stručnog rada u časopisu Bašćina.

Više informacija

  • Satnica: 19,00 sati
  • Datum: Srijeda, 12 Travanj 2017
  • Govornici: prof. Anđa Raič, prof.dr.sc. Slavica Dodig, mr.sc. Jasminka Domaš i dr.sc. Ivan Pavić
  • Mjesto održavanja: Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26, Zagreb

Programi koje organizira Hrvatsko-izraelsko društvo sufinancirani su sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova RHMinistarstva kulture RH i Grada Zagreba.

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH  Ministarstvo kulture RH  Grad Zagreb

Log in