Otvorenje izložbe Dino Trtovac

srijedu, 26. travnja 2017. u 19:00 sati održano je otvorenje izložbe DINO TRTOVAC: OKOMITE KOMPOZICIJE

Povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda i uz 50. obljetnicu smrti dr. Mate Ujevića, odlikovanog medaljom Pravednika među narodima svijeta, Milan BEŠLIĆ održao je prigodno predavanje.

DINO TRTOVAC. Rođen je 9. Travnja 1947. U Šaronjama, Novi Pazar, gdje stječe osnovno i srednje obrazovanje (osnovna škola »Rifat Bržović Tršo« i petogodišnja srednja učiteljska škola – pedagoški smjer i muzičko obrazovanje – violina). Petogodišnje sviranje violine ostavit će duboke tragove i dilemu: glazba ili slikarstvo? Prevladat će slikarstvo s vječnom glazbenom podlogom. Diplomirao je slikarstvo na Višoj pedagoškoj akademiji. 1972. Dolazi u Zagreb i upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 1977. diplomirao u klasi profesora Nikole Reisera. 1978. – 1979. Dobiva stipendiju francuske vlade za specijalizaciiju na L'École Superieure das Beaux Arts u Parizu u klasi prof. Jacquesa Lagrangea. Slijedećih deset godina živi u Parizu, Zagrebu i Londonu. Izlaže na poznatim pariškim salonima i galerijama družeći se s poznatim slikarima, književnicima čije će knjige ilustrirati, sineastima i ostalim umjetnicima, upoznavajući i živeći parišku umjetničku scenu. 1983. Na poziv engleske vlade odlazi na specijalizaciju akvarela na Slade School of Fine Arts u Londonu kod profesora Leonarda M'Comba koji mu otkriva tajne engleske škole akvarela. 1980. – 1983. Radi kao profesor na školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Ponovo se vraća u Pariz, London, a zatim u Zagreb. 1992. – 2002. Organizira program »autorska slikarska škola« koji realizira kroz desetogodišnji rad na učilištu Agora u Zagrebu. 2009. – 2012. Sveučilišni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u zvanju docenta. Organizira i pokreće slikarsku školu-koloniju u prirodi Oraj-Lovran. 2011. Postaje član-osnivač Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, BiH. Izlagao je na pedesetak samostalnih te na više stotina skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više internacionalnih nagrada i pohvala za umjetničko stvaralaštvo. Član je ZUH, HDLU-a, La Maison des Artist, Pariz. Živi i radi u Zagrebu i Cavtatu.

katalog HID TRTOVAC montaza web 1

katalog HID TRTOVAC montaza web 2