Otvorenje izložbe grafika Abela Panna

Abel Pann (1883–1963), izraelski umjetnik Abel Pann (1883–1963), izraelski umjetnik

Otvorenje izložbe grafika izraelskog umjetnika Abela Panna

pozivnica HID Abel PANN

27.09.2018. u suradnji s Kabinetom grafike HAZU otvorenje izložbe grafika izraelskog umjetnika Abela Panna (1883.-1963.), izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Martina Menegoni, mezzosopran uz klavirsku pratnju Nine Cossetto.

Abel Pann (1883–1963), izraelski umjetnik

Abel Pann rođen 1883. kao Abba Pfeffermann u Bjelorusiji, europski Židov koji je veći dio života proveo u Jeruzalemu, gdje je i umro 1963. Studirao je u Odessi na Akademiji lijepih umjetnosti. Svjedočio je 1903. pogromu u Kišnjevu kojeg je dokumentirao crtežima opredjelivši se od tada za umjetničke teme iz židovske povijesti. Od 1903. živi u Parizu gdje dolazi u kontakt s Modiglianijem, Chagallom, Chaim Soutineom i drugim židovskim umjetnicima te studira u Parizu na Francuskoj akademiji kod W-A Bouguereaua izdržavajući se crtanjem ilustracija za popularne francuske revije. Za vrijeme I. svjetskog rata slika na ratne teme, posebno seriju od 50 slika kojima prikazuje patnje židovskih zajednica u ratu između Njemačke, Poljske i Rusije. Njegovi crteži rađeni kao novinarska dokumentacija o borbama vrlo su uspješno izlagani u SAD tijekom rata. Stalno nastanjen u Jeruzalemu od 1920. Pann predaje na Bezalel Akademiji i radi na seriji litografija i pastela – ilustacija Biblije u stilu 19. stoljetnog orijentalizma, Art Nouveaua i simbolizma. Od 1924. Pann se potpuno posvećuje litografijama s kojima stječe međunarodnu reputaciju. Nakon što je Pannov najmlađi sin ubijen u Izraelskom ratu za nezavisnost Pann se okrenuo slikanju scena iz Holokausta.

abel pann potpis

Katalog izložbe

katalog Abel PANN 1 katalog Abel PANN 2 katalog Abel PANN 3 katalog Abel PANN 4

Martina Menegoni - mezzosopran

Po završetku Muzičke Akademije u Zagrebu gđa. Menegoni usavršava pjevanje kod Claudie Visce u Beču na Universität für Dartstellende Kunst und Musik. Operni i koncertni repertoar izrađuje pod mentorstvom poznatih pedagoga i umjetnika: Ruže Pospiš - Baldani, Cheryl Studer, Lorenza Regazza te pijanistice Nine Cosseto.

U travnju 2015.g. gđa. Menegoni osvaja treću nagradu na prestižnom International Competition for operatic singers Ferruccio Tagliavini u Austriji, te nastupa na Koncertu nagrađenih u Graz Oper pod ravnanjem Mariusa Burkerta uz pratnju simfonijskog orkestra Graz Oper. U rujnu iste godine na poziv svjetski poznate sopranistice Cheryl Studer nastupila je na Opernom gala koncertu u Municipal Theater Mytilini u Grčkoj.

U sezoni 2014./15. debitirala je s naslovnom ulogom Hänsela u operi “Hänsel und Grätel" E. Humperdincka (dirigent: Saša Britvić, redatelj: Ivan Leo Lemo) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nakon čega je nastupila u ulozi Olge u poznatoj produkciji opere “Eugene Onegin” P. I. Čajkovskog redatelja Michała Znanieckog, pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze. U koncertnoj izvedbi Wagnerovih “Die Walküre” pjevala je ulogu Roßweiße u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i muzeju Mimara. U sezoni 2015./16. u zagrebačkom HNK-u ostvaruje ulogu Cherubina (Mozart - “Le Nozze di Figaro”; dirigent: N.M. Beale, redatelj: M.G. Lozano). U tekućoj 2016./2017. ostvaruje uloge Rosine (Rossini - “Seviljski brijač”; dirigent: T. Fačini, redatelj: K. Dolenčić), Druge dama (W. A. Mozart - “Čarobna frula"; dirigent: A. Bjelinski, redatelj: Z. Niessner), Linette (S. Prokofiev - “Zaljubljen u tri naranče”; dirigent: N. Bareza, režija: K. Dolenčić), te Mozartovog Cherubina. U sezoni 2017./2018. gđa. Menegoni će debitirati sa ulogom Ivanice u operi “Adel i Mara” Josipa Hatzea, te ponoviti uloge Linette i Cherubina u zagrebačkom HNK-u.

Na koncertnom podiju gđa. Menegoni je sudjelovala kao jedna od solistica uz Zagrebačku Filharmoniju u izvedbi Debuusyeva Trois Nocturnes - Sirènes pod ravnanjem Leopolda Hagera. Solist je i baroknog ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem rane glazbe hrvatskih kompozitora. Solist je i ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem rane glazbe hrvatskih kompozitora.

Marty02

Nina Cossetto – pijanistica

Rođena je 1975. u Zagrebu, gdje se školovala i završila Muzičku Akademiju u klasi prof. Branka Sepčića 1997. Kako je odrastala u glazbeničkoj obitelji, od najranije mladosti je pjevala i korepetirala u zborovima svoga oca, tada poznatog i priznatog dirigenta i skladatelja Emila Cossetta. Ljubav prema pjevanju i korepetiranju stečena je u najranijoj mladosti, te je tako i uslijedio logičan put tijekom studija te honorarni posao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao korepetitorica u Operi. Ubrzo je posao postao stalan i uz jednaku ljubav radi ga i danas. Godine 1996. gostovala je i u opernoj trupi Operama, surađujući tako sa tada svjetskim imenima opernih pozornica (Ghena Dimitriva, Renato Bruson, Paata Burschuladze). U ovih 26 godina, sa više od 100 opernih naslova na repertoaru, surađuje sa domaćim i stranim solistima i dirigentima, te, sada već kao senior korepetitor u HNK Zagreb, pruža potporu mlađim kolegama, kako bi korepeticija postala važan faktor u sustavu izobrazbe solističkog kadra. Surađivala je puno s svjetski uglednim hrvatskim solisticama i pedagoginjama Ružom Baldani i Dunjom Vejzović, uz njihov predan rad, skupljala vlastito iskustvo i učila tajne podučavanja pjevanja. Od 2010.-2015. radila je honorarno i kao zborovođa u zagrebačkom i splitskom HNK, a suradnja kao asistentice u zboru HRT traje od 2003. sve do danas. Kao koncertna korepetitorica nastupala na brojnim domaćim i stranim pozornicama, sa solistima od kojih bi posebno izdvojila našu nacionalnu prvakinju Dubravku Šeparović Mušović, s kojom nastup na koncertu i rad na opernoj ulozi pričinjava jednako veliko zadovoljstvo. Uz mlade pjevače stoji kao glazbena, pedagoška i prijateljska potpora u zagrebačkoj operi i na koncertnim pozornicama, zbog ljubavi prema poslu koji je stečen davno i još traje. U svojem repertoaru izvodila je puno židovske glazbe te je dva puta gostovala u Izraelu.

Program koncerta (pdf format)

Feđa Gavrilović

Feđa Gavrilović, rođen je u Zagrebu 1986., gdje je i diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost. Piše za novine i časopise, uređuje Art Magazin Kontura. Osmislio je i popratio predgovorom brojne izložbe (Novi hrvatski realizam, 100 godina Wellesa, Anita Ekberg u Zagrebu, Poletove fotografije u originalu, Vera Nikolić i Leo Junek, Materičnost u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i druge). Voditelj je Galerije Forum u Zagrebu.

feda gavrilovic

Feđa Gavrilović