Knjiga o kojoj se govori: Jasminka Domaš, IZABRANA/ŽIVOT EDITH STEIN

Jasminka Domaš, IZABRANA/ŽIVOT EDITH STEIN

pozivnica HID Jasminka Domas 2018 IZABRANA

Suizdavači: Židovska vjerska zajednica Bet Israel i Litteris.

28. ožujka u 19 sati imat ćemo u Hrvatsko-izraelskom društvu svečanu promociju ovog romana Jasminke Domaš koji je već kod publike i književnih kritičara izazvao veliku pozornost. Dijelovi romana objavljeni su na Trećem programu Hrvatskog radija, zatim je o knjizi objavljen veliki članak u tjedniku Nacional,a ubrzo izašla je i recenzija u Hrvatskoj reviji i Vijencu. Autorica romana bila je i gost Katoličkog radija u emisiji o kulturi te HTV-a i knjižnice „Bogdan Ogrizović“.

Knjiga je zanimljiva za svakog čitatelja, a posebice za filozofe i teologe braneći pravo svakog čovjeka da izabere svoj životni put. No sudbina? Tu je niz pitanja koje od čitatelja traže da pokuša, zajedno s autoricom, naći pravi odgovor.

jadranka brncic

Jadranka Brnčić doktorirala je biblijsku hermeneutiku i radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je dosada osam knjiga: uglavnom iz svojega znanstvenoga područja i književne teorije, te eseje o kršćanstvu. K tomu i roman "Vezan u snop života" te zbirku haiku poezije "Razmjena daljina".

Knezovic

Katica Knezović, docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnica Katedre za filozofiju i sociologiju, a poučava filozofiju odgoja, etiku i bioetiku.
Na zagrebačkom je sveučilištu diplomirala studij agronomije te filozofsko-teološki studij na KBF-u i magistrirala filozofsku etiku, a doktorirala iz područja bioetike na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Beču; posebice se bavi etikom u poljoprivredi i novim tehnologijama, primjerice GMO.
Članica je više strukovnih tijela, kao što su: Središnje etičko povjerenstvo za klinička istraživanja u RH, Udruga bioetičara u središnjoj Europi, Europsko društvo za katoličku teologiju, Europsko društvo žena u teološkom istraživanju te Katolički teološki etičari u svjetskoj Crkvi.
Glavna je i odgovorna urednica Nove prisutnosti – časopisa za intelektualna i duhovna pitanja.

Tominac Matacic foto SASKA A MUTIC

Vesna Tominac Matačić – glumica

Od 1993. godine, kada je diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetosti u Zagrebu do danas odigrala je niz uloga u kazalištu, na filmu, televiziji i radiju.
Surađivala je s mnogim hrvatskim redateljima u hrvatskim teatrima Gavella, HNK Zagreb, HNK Osijek, INK Pula, ZKL, Teatar u gostima, Teatar Žar ptica, GD Histrioni, Teatar Ullysses, Teatar Itd, Kufer/Eurokaz, Komorni teatar klasike, itd…

Igrala u hrvatskim filmovima i TV filmovima glavne i sporedne uloge, te također i u stranim produkcijama surađivala s redateljima Francom Giraldijem te Carlom Nerom, u glavnim i sporednim ulogama uz Giancarla Gianninia, Raoula Bovu, Vanessu Radgrave, itd.

U popularnim, domaćim tv serijama odigrala niz raznovrsnih uloga od kojih glavne u sljedećima: Zabranjena ljubav, Najbolje godine, Hitna 94, Kud puklo da puklo.

Dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 1993. godine za ulogu Tene u HNK Osijek.

S monodramom “Ja koja imam nevinije ruke”, čija je i koautorica, osvojila Grand prix na International festival of monodrama, Bitola 2015. godine.

Od 2013. godine samostalno vodi Zagrebački glumački atelje u čijoj produkciji su realizirane predstave Glembajevi Ž. Senečića i Ja koja imam nevinije ruke, I. L. Leme, te poetsko glazbeni CD, Koralj vraćen moru, u suradnji s Edinom Karamazovim.

ursa raukar 2

Urša Raukar - rodjena u Zagrebu, završila Klasičnu gimnaziju i Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi u Zagrebačkom kazalištu mladih. Voli kazaliste, glazbu i - Zagreb.

Emanuel Pavon7

Emanuel Pavon (Bjelovar, 1996) studira 4. godinu violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Monike Leskovar. Violončelo je počeo učiti sa šest godina u desetak kilometara udaljenoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Bjelovaru. Niti velika udaljenost, niti višekratna promjena nastavnika (Đurđa Knitl Sušanj, Borna Alunić, Danica Čelar, Branimir Pustički, Josipa Tikvicki) kao ni činjenica da do danas nema vlastiti instrument nisu umanjili njegovu ljubav prema violončelu i glazbi pa je osvajao nagrade na državnim natjecanjima nastupajući kao solist i kao član komornih sastava, a na Muzičku akademiju se upisao (2014.) kao najuspješniji kandidat na prijemnom ispitu. Zanimaju ga različiti glazbeni žanrovi – 2017. je svirao uz našeg predstavnika na Eurosongu u Kijevu – ali motivacija je uvijek ista: pružiti publici doživljaj koji će dotaknuti njeno srce i dubinu duše.

• Datum: Srijeda, 28 Ožujak 2018
  • Govornici: Pozdravna riječ Milan BEŠLIĆ, predsjednik i Dražen KATUNARIĆ, nakladnik i književnik. O knjizi će govoriti Aleksandar SREĆKOVIĆ, predsjednik Bet Israela, dr. sc. Jadranka BRNČIĆ, znanstvenica i književnica, dr. sc. Katica Knezović, teologinja, Sead MUHAMEDAGIĆ, pjesnik i književni prevoditelj te autorica. Odlomke iz romana interpretirat će dramske umjetnice Vesna TOMINAC MATAČIĆ i Urša RAUKAR. U glazbenom dijelu programa nastupit će Emanuel PAVON, violončelo i Dario SABOL, klavir.