Predavanje Seada Muhamedagića "Volja za smislom ili kako osmisliti život uz pomoć Viktora Frankla?!" o Viktoru E. Franklu povodom 20. obljetnice smrti.

pozivnica HID SEAD MUHAMEDAGIC

Sažetak:

Viktor Emil Frankl (1905-1997), neurolog, psihijatar i psiholog, utemeljitelj tzv. III. bečke psihoterapijske škole (logoterapija i egzistencijska analiza), jedan je od najosebujnijih mislilaca prošlog stoljeća. Germanist, književni prevodilac i publicist Sead Muhamedagić u svom će nas izlaganju upoznati sa životom i djelom ovog bečkog Židova sui generis. Na pristupačan način predavač će približiti Franklovo misaono blago, tako da svi koji slušaju izlaganje mogu sa sobom ponijeti korisne životne naputke.

Životopis:

Sead Muhamedagić (Skokovi kraj Cazina, 1954.)

• Književni prevodilac, publicist, pjesnik. Živi i radi u Zagrebu.
  • Studij germanistike i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  • Prevodilačko težište mu je novija austrijska književnost (Schnitzler, Hofmannsthal, Kraus, Horváth, Bernhard, Kappacher, Handke, Turrini, Jonke, Mitterer, Jelinek, Fian, Schwab, Hotschnig, Wogrolly…).
  • Austrijska državna nagrada za književno prevođenje „Translatio“ (Klagenfurt 2001.); godišnja prevodilačka nagrada „Iso Velikanović“ (Zagreb 2011.). Predavač na Visokoj pedagoškoj školi u Grazu.
  • Objavio zbirku pjesama Slijepčev vir (Zagreb 2001.) i knjigu književno-duhovnih eseja Miris neba (Zagreb 2009.).
  • Za prijevod mamutske drame Karla Krausa Posljednji dani čovječanstva (Disput, Zagreb 2015. Društvo hrvatskih književnih prevodilaca dodijelilo mu je godišnju nagradu „Josip Tabak“.
  • Redovni član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga PEN-a.