Otvorenje izložbe Hommage Daniel Butala (1943.-2017.) crteži

Dragi članovi i prijatelji Hrvatsko-izraelskog društva!

u srijedu, 11. travnja 2018. u 19 sati održano je otvorenje izložbe

HOMMAGE DANIEL BUTALA – CRTEŽI, koju ostvarujemo zajedno s Gradskim muzejom Vukovar
i koncert DUO HARFI Biserka KRČELIĆ i Tajana VUKELIĆ PEIĆ, na programu su bila djela G. F. Handela, F. Mendelssohna, C. Debussyja, C. Francka, R. Matza i S. Cohena te nekoliko židovskih tradicionalnih melodija.

Poveznica: PROGRAM KONCERTA (pdf)

duo harfi 1 duo harfi 2

ZAPIS UZ FLORALNE MOTIVE DANIELA BUTALE

Stvaralački opus Daniela Butale je i plodan i raznovrstan. U razdoblju od gotovo pola stoljeća, počev od prve samostalne izložbe 1972. u Likovnom salonu karlovačkog „Zorin doma“ pa do velike retrospektivne izložbe 2014. godine u Gradskom muzeju u Karlovcu, kontinuirano je i dosljedno provodio vlastiti likovni koncept u brojnim i različitim ciklusima. Upravo se takva njegova odrednica u retrospektivnom pregledu rasprostirala izložbenim prostorom u tematskim cjelinama u crtačkom, odnosno slikarskom postupku kojima je stvarao svoja djela zavidnim umijećem, otkrivajući u svakom ciklusu nove likovne prostore.

U tom stvaralačkom nizu kronološki iščitavamo tematske cjeline u kojima je problematizirao, najčešće, svijet prirode, a jednakim intenzitetom i one mitološke i nadnaravne, pokazujući i svoje intelektualne preokupacije i likovne izazove kojima je produbljivao značenjske vrijednosti svojega stvaralaštva. Da je Butalino stvaralaštvo gotovo u cijelosti usredotočeno na prirodu i njezino začudno vitalističko bogatstvo koja ga je svojom tajanstvenošću tako snažno privlačilo, nedvojbeno potvrđuje njegovo djelo. I sam je izjavio da "gotovo svi njegovi ciklusi vezani uz prirodu imaju simboličke konotacije.“

Kada bismo se bar letimice osvrnuli se na tematske cjeline opservirane i problematizirane u njegovim ciklusima, ponovo bismo ustanovili da je njegovo stvaralaštvo tako duboko, može se reći ukorijenjeno u samoj prirodi: raznolični cvjetni motivi, skakavci, vilini konjici..., svijet prirode iz njegova neposredna okruženja. No valja napomenuti da ova motivika, koliko god bila velika i značajna, nije i jedina: javljaju se i teme koje imaju ishodiše u mitološkome i nadnaravnome, te, napose, i lucidno promišljanje ljudske glave, to jest lica. Tu slikar Butala otkriva nepoznato i tajanstveno, psihološku slojevitost u začudnom likovnom diskursu.

I ovaj recentni izbor djela iz slikareve velike floralne tematike pokazuje kako ga je ona snažno privukla svojim formama i bojama, kao neiscrpni izvor nadahnuća kojim je obilježeno posljednje desetljeće njegova stvaralaštva, gdjekad blisko Claudeu Monetu, Slavi Raškaj, Nikoli Reiseru, Julianu Schnabelu - dakako, ne po stilskim obilježjima, već po kultiviranome slikarskom postupku kojim oblikuje motive. U svakom od ovih motiva prepoznaje se Butalin rukopis, u kombiniranoj tehnici njegova stilska tipičnost u inventivnim varijacijama različitih tvoriva i boja, ili pak, u onom samo njemu svojstvenom crtačkom umijeću koje ga je uzvisilo u jednoga od najznačajnijih crtača u hrvatskoj umjetnosti druge polovine prošlog i početkom ovoga stoljeća.
Na ove je činjenice iz Butalina stvaralaštva skrećemo pozornost kako bismo učvrstili tezu izrečenu u prvoj rečenici ovoga zapisa: da je riječ o tematski i likovno bogatom opusu kao relevantnom i nezaobilaznom prilogu suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Milan Bešlić

Slikar, crtač i grafičar Daniel BUTALA rođen je u Karlovcu 26. travnja 1943., a umro 18. srpnja 2017. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 1967. godine u klasi prof. Ive Šebalja. Jedan je od organizatora i aktivnih sudionika u radu ugledne pedagoško-likovne manifestacije ZILIK (Zimska likovna kolonija). Od 1992. do 1999. godine bio je ravnatelj Gradskog muzeja u Karlovcu, te od 1999. do 2009. voditelj galerije Vjekoslav Karas. Inicirao je i vodio poslove obnove muzeja i stalnog muzejskog postava, te pokrenuo Prvi hrvatski trijenale akvarela i nove Karlovačke likovne susrete. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Djela Daniela Butale nalaze se u muzejima, galerijama, privatnim zbirkama, javnim i sakralnim prostorima. Autor Milan Bešlić postavio je 2014. godine u galeriji Vjekoslav Karas retrospektivnu izložbu Daniel Butala, a o njegovom djelu objavljene su i dvije značajne publikacije: monografska knjiga Butala, autora Vladimira Bužančića i fotografa Nine Vranića (1989., u izdanju Gradskog muzeja Karlovac), te monografska knjiga Butala, autora Milana Bešlića i fotografa Gorana Vranića (2011.).

Godine 2017. slikarev rodni grad Karlovac nazvao je jedan od svojih parkova Park Daniela Butale.

Za svoje stvaralaštvo Daniel Butala primio je brojna priznanja i nagrade među kojima izdvajamo:

• 1977. Karlovac: 2. karlovačka likovna kolonija – Otkupna nagrada Gradskog muzeja Karlovac
  • 1980. Rijeka: 7. međunarodna izložba originalnog crteža – Otkupna nagrada RSIZ-a kulture SR Hrvatske u području kulture
  • 1984. Karlovac: Spomen-medalja i Povelja „Franjo Koren“
  • 1985. Pariz: Le Salon des Nations, Collections Yugoslaves et Neerlandaises – Medaille de bronze
  • 2001. Firenza: Biennale internazionale dell arte contemporanea – Grand prix za crtež
  • 2010. Karlovac: 5. hrvatski trijenale akvarela – Grand prix

Galerija fotografija s otvorenja izložbe i koncerta. Fotografije Hrvatsko-izraelsko društvo:

Galerija fotografija s otvorenja izložbe i koncerta. Autor fotografija Goran Vranić: