Predavanje dr.sc. Sibila Petlevski Židovsko kazališe nekad i danas: Od Yiddish kazališta do suvremenih dramskih glasova.

Fotografija: David Gazarov Fotografija: David Gazarov

pozivnica HID Sibila Petlevski

Sibila Petlevski, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, izvedbena umjetnica, znanstvenica, sveučilišna profesorica, urednica i prevoditeljica, rođena je u Zagrebu 11. svibnja 1964. Doktorica je filoloških znanosti, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je L’Académie Mallarmé i l’Académie Européenne de Poésie. Predsjednica Hrvatskog PEN centra (2001. – 2005.). Članica međunarodnog upravnog odbora Internacionalnoga PEN-a (2002. – 2007.) Objavila dvadesetak knjiga različitih žanrova, od beletrističkih do znanstvenih. Poezija i proza prevedene su joj na desetak svjetskih jezika. Dobitnica je godišnje nagrade „Vladimir Nazor”, Nagrade Grada Zagreba, nagrade „Poeteka“ međunarodnog festivala pozije, nagrade „Petar Brečić” za doprinos teorijskoj dramaturgiji. Drama Eisgeneral nagrađena je u europskoj selekciji Berliner Festspiele TT Stückemarkt (2005.), a najnovija drama Lyrebird nagrađena je međunarodnom selekcijom Women Playwrights' International (Cape Town, 2015.). Roman Vrijeme laži (2009.), prvi dio trilogije Tabu, osvojio je književnu nagradu Tportala 2010. za roman godine. Nacionalno i internacionalno je antologizirana autorica. Urednica u domaćim i stranim časopisima. Od 2014. godine članica je međunarodnog savjeta časopisa INDECS – Interdisciplinary Description of Complex Systems. Od godine 1993. do 2014. članica je uredništva i operativna urednica časopisa za književnost Republika (preimenovanog u Književna republika). Od 1993. do 1995. godine uređivala je književne stranice dvotjednika za kulturu Vijenac, od 2001. do 2004. bila je urednica hrvatske poezije u međunarodnom elektroničkom časopisu www.poetryinternational.org europske pjesničke fundacije „The Poetry International Foundation“ u Rotterdamu. Od 2003. članica je međunarodnog uredništva Sarajevskih sveski. Članica je međunarodnog uređivačkog odbora Interpretations – European Journal of Poetics and Hermeneutics Makedonske akademije znanosti i umjetnosti MASA).

Izbor iz bibliografije:

Romani: Francuska suita. Meandar, Zagreb 1996., Fraktura, 2007.; Koreografija patnje. Konzor, Zagreb 2002.; Noćni trening. Fraktura, 2006.; Moj Antonio Diavolo. Fraktura, 2007.; Vrijeme laži – Tabu 1). Fraktura, 2009.; Bilo nam je tako lijepo! – Tabu 2). Fraktura, 2011.; Stanje sumraka – Tabu 3. Fraktura, 2013.

Knjige poezije: Kristali. Gradus, Zagreb 1988.; Skok s mjesta. Split 1990.; Sto aleksandrijskih epigrama. SGI, Zagreb 1993.; Babylon. Pandora, Zagreb 2000.; Heavy Sleepers. Canvas, Zagreb 2002.; Spojena lica (Joined Faces), HDP-Durieux, Zagreb 2006.; Les Mots de passe de l’oubli. Galerie Librairie L’Ollave: Rustrel, 2013.

Drame: Cagliostro Forever, libreto, 2000.; Ledeni general (Eisgeneral), 2005.; Rimbaud’s House, 2007.; Lyrebird, 2014.

Teatrološke knjige: Simptomi moderniteta (Symptoms of Modernity). Hrvatski centar ITI - UNESCO, Zagreb 2000.; Kazalište suigre. Antibarbarus, Zagreb 2001: Prostor razmjene. Uvodna studija o Gavellinoj potrazi za metodologijom kulturalne povijesti. U: Branko Gavella. Dvostruko lice govora. Branko Gavella. Ur. Petlevski, S., CDU, Zagreb 2005.; Drama i vrijeme. Hrvatski centar ITI - UNESCO, Zagreb 2008.; Spaces of Identity in the Performing Sphere. Ur. Sibila Petlevski i Goran Pavlić. Fraktura – ADU, Zagreb 2011.; Kazalište srama. Novoteatrološki ogledi. Leykam International, Zagreb 2015.

Uz autorske knjige, autorica je uredničkih knjiga komentiranih izbora iz djela Nadine Gordimer i Branka Gavelle. Priredila je i nekoliko zbornika radova s međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova; sastavila i prevela antologiju novijega američkog pjesništva (Spin-Off: antologija novijega američkog pjesništva, NZMH, Zagreb 1991.). Vodila je tri međunarodna znanstvena projekta od kojih je aktualni četverogodišnji projekt «Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanost” (2015-2017) poduprt od Hrvatske zaklade za znanost. Za više informacija pogledati web stranicu: http://www.sibilapetlevski.com.