Otvorenje izložbe akademskog kipara i medaljera Damira Mataušića

Otvorenje izložbe akademskog kipara i medaljera Damira Mataušića, koncert Franjo Bilić, čembalo i Helga Korbar, barokna violina.

pozivnica HID Darko Matausic

Dragi članovi i prijatelji Hrvatsko-izraelskog društva!
Srdačno Vas pozivamo u Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26,

u srijedu, 16. 5. 2018. u 19 sati, na izložbu i koncert

Damir MATAUŠIĆ: JUDEOKRŠĆANSKA SVJETLOST, medalje i reljefi

Izložbu će otvoriti Milan BEŠLIĆ, likovni kritičar.

Franjo BILIĆ, čembalo i Helga KORBAR, barokna violina
izvest će nekoliko skladbi H. I. F. Bibera i S. Rossi Hebrea.
Radujemo se Vašem dolasku! Šalom!

franjo blicFranjo Bilić (Zagreb, 1994.) trenutno je Erasmus student na razmijeni na Conservatorium van Amsterdam kod profesora Menno van Delfta. Paralelno je student pete godine čembala u klasi prof. Pavla Mašića, i druge godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju i klavir na GŠ Pavla Markovca u razredu prof. Jelice Kuzmin. Glazbenu naobrazbu započeo je kao solist (dječački sopran) zbora «Krijesnice» i «Zagrebački dječaci» s kojima je nastupao u KD Vatroslav Lisinski i HNK u Zagrebu te diljem Hrvatske i u Wisconsinu (SAD). Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima: Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački solisti, ansambl Antiphonus, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Društveni orkestar HGZ-a, Zagrebački komorni orkestar, ZOM, ansambl Glazbene staze. Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe osvojio je osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade u razdoblju 2007.-2013. u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio. Kao čembalist, pobjednik je 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i 50. tribine Darko Lukić. Kao dirigent, imao je zapažena postignuća dirigirajuću operu Agrippina G.F. Handela u HNK-u u Zagrebu, u produkciji MUZA-e/ALU/ADU/TTF-a za koju je dobio dvije Rektorove nagrade. Višegodišnji je polaznik Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica u Varaždinu te se usavršavao na seminarima kod brojnih eminentnih profesora iz Hrvatske i inozemstva za područja; klavir, fortepiano, korepeticija/klavirska pratnja pjevača, čembalo, suvremeni čembalo, barokna glazba, barokni ples, orguljaška improvizacija, orgulje, harmonium d'art, orkestralno i zborsko dirigiranje. Bavi se i skladateljskim radom.

helga korbarHelga Korbar rođena je u Zagrebu u obitelji glazbenika, a violinu počinje učiti u dobi od 7 godina. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje sa 16 godina u klasi prof. Silvana Kuzmina, a od 2013. godine student je prof. Leonida Sorokowa. Svoju posljednju godinu studija violine provela je na studijskoj razmjeni studenata i usavršavanju u Amsterdamu u klasi prof. Kees Koelmansa. 2017. godine diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te iste godine upisuje master studij violine na Conservatoriumu van Amsterdam u klasi prof. Petera Brunta.
Osvojila je više prvih i drugih nagrada na državnim natjecanjima u kategoriji violine i komorne glazbe te drugu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars Nova u Trstu, 2014. Za izvrsne rezulate i osvojena 1. mjesta u natjecateljskim kategorijama Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje joj Oskare znanja (2015., 2016. god.). Dobitnica je Rektorove nagrade i Dekanove nagrade za akademsku godinu 2015./2016.
Sudjeluje u projektima Hrvatskog baroknog ansambla (HRBA), Vokalnog ansambla Antiphonus, zbora HRT-a te u izvedbi opere Agrippina u HNK u Zagrebu. Više puta nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu Sv. Marka, Korkyra Baroque Festivalu i mnogim drugima. Kao član Amsterdam Sinfoniette nastupala je diljem Nizozemske, a sa svojim kvartetom održala je koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Član je fundacije međunarodne glazbene akademije u kneževini Liechtenstein kao aktivni polaznik intenzivnih tečaja.
Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga i komornih sastava kao što su: M. Sorokova, E. Durnovo, Ch. Altenburger, A. Kushner, L. Sorokow, K. Koelmans, S. Arne Tepl, S. Ashkenasi, T. Becker-Bender, Cuarteto Casals, Henschel Quartet, Juilliard Quartet, Berg Quartet i dr.

JUDEO-KRŠĆANSKA SVJETLOST U KIPARSTVU DAMIRA MATAUŠIĆA

Znano je da je ljudsko biće snažno obilježeno iracionalnim, podsvjesnim i metafizičkim, te da je postojanje tih sastavnica u čovjekovoj egzistenciji jedna od njegovih temeljnih odrednica. Naime, čovjekovo postojanje ispisalo je stranice povijesti na kojima čitamo civilizacijske tragove u različitim kulturama i religijama i spoznajemo da su to i duhovni otisci njegova bića, gdje se zrcalno izražava i ona iskonska žudnja za otkrivanjem vlastite prirode i tajanstvenosti postojanja svega živoga i neživoga. U jednome od temeljnih civilizacijskih zapisa, Bibliji, u knjigama Staroga i Novoga zavjeta sačuvani su prvi tekstovi u dijaloškom obliku o ljudskom traženju Boga, u kojima se Bog objavio i pozvao čovjeka na suradnju, dajući mu jasan naputak o tome što mu je činiti. Ova prva riječ jest i svjetlost koja je obasjala put kojim su krenuli Židovi, a za tom svjetlošću i brojni drugi narodi, oblikujući svoju duhovnost na toj svjetlosti drukčijom religioznošću i drugom vjerom, prožetom, međutim, istom ljudskom prirodom ispunjenom metafizičkim i duhovnim sastavnicama. Upravo je ta svjetlost ona gradbena komponenta kojom Damir Mataušić oblikuje svoja kiparska djela već gotovo četiri desetljeća. Možemo, dakle, ustvrditi da je svijetlost ona nematerijalna komponenta u kiparevu djelu kojom izražava duhovnost religije kao univerzalne vjerske odrednice imanentne čovjekovoj prirodi u njezinoj općeljudskoj odrednici. U impresivnom nizu Mataušićevih djela prevagu odnose ona koja je kipar oblikovao u medaljama i maloj plastici, koja su ga i svrstala u jednoga od najznačajnijih stvaratelja na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni, s međunarodnim referencama. Ono, pak, što osobito određuje Matušićevo kiparstvo u svakom motivu (sinagoga, zajedništvo za stolom, stablo, Noina arka, oblak… i drugo) osebujna je imaginacija, oblikovana iznimnim kiparskim umijećem u vidljivim i nevidljivim tvorivima, u različitim metalima i u – svjetlosti.

Milan Bešlić

Damir Mataušić rođen je 1954. godine u Zagrebu, u kojemu živi i radi kao redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Kiparskom odsjeku – usmjerenje mala plastika i medaljarstvo (preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij). Diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. godine, u klasi prof. Želimira Janeša. Opus mu je golem i raznovrstan, a najznačajniju dionicu ostvario je u medaljarstvu i maloj plastici, s više od 550 dvostrano kovanih medalja i malih plastika, te oko 150 medalja kovanih u zlatu i srebru, 31-og opticajnog i jubilarnog apoena Republike Hrvatske, dvadesetak godišnjih kulturnih, znanstvenih i sportskih nagrada… Priredio je preko 20 samostalnih izložaba, među kojima je najznačajnija monografska izložba u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 2000., te izložba u Dolenjskom muzeju u Sloveniji, 2003. godine. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama diljem svijeta: u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, SAD i drugdje. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo one na međunarodnim natječajima u Austriji 2000. g. i Japanu 2003. g.