Predavanje dr. sc. Ljiljana Dobrovšak: Židovi u Hrvatskoj za vrijeme Prvoga svjetskoga rata (1914-1918.)

Ljiljana Dobrovsak

Ljiljana Dobrovšak (1971), viši znanstveni suradnik i docent. Nakon završene srednje škole u Zagrebu, upisala je Filozofski fakultet, Odsjek za povijest, gdje je diplomirala (1997.). Na istom Fakultetu je magistrirala (2003.) i doktorirala (2007.). Od 2000. je zaposlena na Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu.

Do sada je bila na četiri istraživačke stipendije u Budimpešti-Mađarska (CEEPUS, 2004; Hungarian Scholarship Board, 2005; 2016; Rothschild Foundation Europe, 2008).

Autor je triju knjiga o Židovima u Osijeku, Srijemu i Križevcima i ko-urednik pet zbornika radova, uz to je objavila brojne znanstvene radove i članke u hrvatskim i međunarodnim časopisima. Isto tako, do sada je sudjelovala na brojnim međunarodnim i domaćim skupovima.

Područja njezina znanstvenog interesa su povijest Židova u Hrvatskoj, povijest nacionalnih manjina, iseljeništvo i hrvatske manjine te kultura sjećanja na Prvi svjetski rat. Članica je brojnih strukovnih udruga kao i časopisa. Od 2017. vanjski član Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora.