Otvorenje izložbe: Ozren FELLER „IGRA SUPROTNOSTI: AKVAREL I TERAKOTA“

Otvorenje izložbe: Ozren FELLER „IGRA SUPROTNOSTI: AKVAREL I TERAKOTA“ i koncert Trio KLEZMER

Dragi članovi i prijatelji Hrvatsko-izraelskog društva!

Srdačno Vas pozivamo u Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26,
u srijedu, 17. 10. 2018. u 19 sati na izložbu i koncert

Ozren FELLER „IGRA SUPROTNOSTI: AKVAREL I TERAKOTA“,

na otvorenju će govoriti mr. sc. Julija KOŠ, povjesničarka umjetnosti

Trio KLEZMER, Bruno PHILIPP, klarinet, Mario IGREC, gitara i Mladen BARAKOVIĆ, kontrabas, izvodit će tradicijsku židovsku glazbu.

Radujemo se Vašem dolasku!
Šalom!
Predsjednik Milan Bešlić

Ozren Feller rođen je 1960. u Zagrebu. Godine 1984. diplomirao je na odsjeku za kiparstvo Zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a radi kao likovni terapeut i pedagog u Centru za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje u zagrebačkoj Dubravi. Svojim opsežnim i raznolikim radnim habitusom posvećen je prije svega rodnom gradu. Radove je od 1983. godine nadalje  samostalno i skupno izlagao na brojnim izložbama u više hrvatskih gradova, u galerijama i muzejima, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima. Sudionik je više likovnih kolonija i natječaja. U prostoru Nikole Zdenkovića (po majci također Feller), na njegov poticaj i uz njegovu potporu na zagrebačkom Ilirskom trgu pokrenuo je i tijekom nekog vremena vodio školu crtanja i slikanja "Bazilika". Bavi se i restauratorskim radom (dvorac Miljana, samostan i crkva sv. Franje na zagrebačkoj Opatovini, crkva u Pakracu, zagrebačka katedrala). Ilustrirao je zbirke pjesama "Ecce homo" Željke Šemper i "Slutnje s Rakitja" Rajka Glibe, autor je nagrada "Lovro pl. Matačić" i "Ivo Maček", Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, te brojnih drugih radova. Radio je i kao vanjski suradnik HTV–a u programu kulture, te stručni suradnik i scenograf na filmu. Bavi se i glazbom, te piše, sklada i pjeva vlastite pjesme, a autor je i suradnik na stvaranju glazbenih spotova. Osobito se bavi radom za djecu: scenograf je kazališnih predstava za djecu, napisao je i na scenu s učenicima postavio jednu kazališnu predstavu, autor je ilustracija i pjesama za nekoliko slikovnica za djecu, te stihova uz glazbu u više predstava za djecu.

IGRA SUPROTNOSTI: CRTEŽ I TERAKOTA

Dio opusa Ozrena Fellera koji je okupljen na ovoj izložbi odraz je dviju strana autorova interesa: suočavanja mekoće crno-bijelog akvarela i crteža ugljenom na papiru s čvrstinom i bojom terakote. Svojevrsno odsustvo boje u crtežima suprotstavljeno je intenzivnoj boji pečene gline malih skulptura. Uz druge autorove radove u svjetlijim nijansama terakote, ove skulpture malih formata kao da žive u gotovo liliputanskom svijetu, u kojem vode svoje male živote, često uz prividno nečujnu glazbu, što odaje još jednu Fellerovu preokupaciju, kao poklonika stvaranja glazbe i njezinog kazališnog uprizorenja.

Ovaj kipar po obrazovanju u svome se radu okrenuo i suprotnosti od opipljive materije skulpture, usmjerio se najosjetljivijim i najzahtjevnijim tehnikama likovnog izražavanja, akvarelu i profinjenom crtežu ugljenom. Ovaj nesvakidašnji odmak kipara od skulpture tumači najbolji svjedok, sam autor, iskazujući svoje nadahnuće u fotografijama serija gradskih motiva dvojice fotografskih velikana 20. stoljeća, Francuza Roberta ­Doisneaua (1912.-1994.) i našeg Toše Dabca (1907.-1970.). Te brojne fotografije, neponovljivi svjedoci vremena, do pojedinosti su poznate mnogom ljubitelju fotografske umjetnosti, a Fellera su potaknule ka istaživanju kako bi te iste scene, prvotno zabilježene crnobijelom fotografijom, mogle izgledati kada bi bile oživljene u nekom drugom mediju.

Tehnika akvarela najteža je među svim slikarskim tehnikama, jer zahtijeva krajnje strogu kontrolu nad rukom koja drži kist. U toj tehnici odlučuje trenutak, jer trenutak previše ili premalo u dodiru kista s papirom stvorit će tek neželjenu mrlju, a slična promišljenost i kontrola crtača nad pokretima ruke uvjet je za perfekciju i u crtežu ugljenom. U ovim tehnikama nema mjesta popravljanju, djelo je odraz studioznog i potpuno kontroliranog trenutka. Čini se, stoga, da je i Fellerova već postojeća tehnička izvrsnost mogla potaknuti i njegovo okretanje svojevrsnom oživljavanju fotografije u drugome mediju, putem pronicanja u način na koji su veliki majstori fotografije „hvatali“ pravi trenutak za nastanak fotografije.

Umjetnički postupak poput Fellerova, u kojemu se varira djelo drugog autora u drugome mediju, pojavljuje se i drugdje, u suvremenoj, pa i starijoj književnosti, u filmu i u drugim oblicima umjetničkog izražavanja. Takav istraživački pristup nailazi na pozitivno vrednovanje među teoretičarima umjetnosti, čemu je i rad Ozrena Fellera vrijedan prilog.

mr. sc. Julija Koš

Trio KLEZMER

• Bruno Philipp, klarinet
  • Mario Igrec, gitara
  • Mladen Baraković, kontrabas

Trio KLEZMERPočetkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja sviranja klezmera-glazbenog žanra prepoznatljivog po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Razni  glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmer  (rumunjska tradicija, jazz…) koji početkom 21. stoljeća postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi, nešto slično kao tango 90-tih godina prošlog stoljeća. Klezmer u ovom sastavu triju  instrumenata  boju svojeg izraza duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Trio  jednako poseže za obradama glazbe tradicije tanga i utjecaja folklora s Istoka.

• Shalom aleichem
  • Ka ribon