Povijest Hrvatsko-izraelskog društva

Hrvatsko-izraelsko društvo osnovao je Mihael Mišo Montiljo s grupom građana 5. svibnja 1994. u Zagrebu. Od osnutka Društvo je intenzivno djelovalo u skladu sa svojim ciljevima zacrtanim u Statutu kroz programe pod imenom Kulturni centar „Šalom“, u početku u Vodnikovoj 5 a od 2000. godine do danas u Radićevoj 26. gdje je održano više stotina priredbi: književnih večeri i predstavljanja knjiga, glazbenih i filmskih večeri, predavanja, izložbi likovne i primijenjene umjetnosti, performansa i drugih programa. Društvo je organiziralo od 1997. do 2006. čak deset hodočašća u Izrael s oko 1.500 putnika. U djelovanju Društva proteklih godina sudjelovali su brojni ugledni intelektualci: sveučilišni profesori, znanstvenici, teoretičari, povjesničari, teolozi, književnici, nakladnici, likovni, dramski i glazbeni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva.

Program Hrvatsko – izraelskog društva na osobit način njeguje multikulturalnost predstavljajući kulturu, baštinu, religiju, povijest i suvremeni život Židova, Izraela i Bliskog Istoka u cilju razvijanja i njegovanja prijateljstva s Državom Izrael i narodima koji u njoj žive. Društvo nastavlja radom na tragu djelovanja njegova osnivača i dugogodišnjeg predsjednika pokojnog Miše Montilja koji se čitavog života svesrdno zalagao za promicanje humanističkih ideala prijateljstva među različitim vjerama, kulturama i narodima.

Hrvatsko-izraelsko društvo istinsko je društvo prijateljstva i okupljalište širokog kruga intelektualaca koji cijene i njeguju toleranciju svake vrste. Nakon Miše Montilja predsjednik društva bio je 2006.-2008. Slavko Goldstein, zatim 2008.-2015. Filip Rosenzweig a od 2015. do danas Milan Bešlić. Voditeljica Kulturnog centra „Šalom“ bila je od osnutka do 2011. Spomenka Podboj a od 2011. do danas mr. sc. Jasminka Domaš. Članstvo i prijatelji Društva građani su Republike Hrvatske svih nacionalnosti, svjetonazora i vjeroispovjesti.

Tijekom svih godina kulturni program Društva redovito sufinanciraju Ministarstvo vanjskih poslova RH, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.
Program Kulturnog centra i galerije „Šalom“ obuhvaća predavanja, književne večeri i promocije knjiga, predstavljanje židovskih autora i novih knjiga na židovske teme i na teme iz povijesti i suvremenosti Izraela, izraelske književnosti i kulture, teološke i ekumenske teme o vezama između triju glavnih monoteističkih religija, obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, židovskih vjerskih blagdana, izraelskih državnih praznika, koncerte i glazbene slušaonice iz židovske, hrvatske i svjetske glazbene baštine, priređivanje izložbi likovnih ostvarenja i djela primijenjene umjetnosti, plesnih nastupa, performansa, izložbi fotografija i projekcija filmova s tematikom iz kruga interesa Društva.

Društvo je steklo veliki ugled u Hrvatskoj, o njegovim aktivnostima izvještavaju novine, internetski portali, radio i televizija, posebno emisija „Prizma“ i „Duhovni izazovi“. Društvo okuplja više stotina članova, prijatelja i suradnika iz čitave Hrvatske, mahom intelektualaca i niz poznatih javnih djelatnika iz područja kulture, znanosti i umjetnosti.

Više u ovoj kategoriji: « Upravni odbor Mišo Montiljo »